Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija | Apmācību centrs
Sākums>Apmācību centrs


Kontaktinformācija

Latvijas Maksātnespējas procesa
administratoru asociācija
Adrese: Dzirnavu iela 73-2, Rīga, LV-1011
E-pasts: administratori(at)administratori.lv


Rekvizīti

Reģ. Nr.: 40008073746
Banka: A/S Swedbank
Konta Nr.: LV33HABA0551004540963


Kā mūs atrast >

Asociācijas ētikas kodekss turpmāk saistošs visiem maksātnespējas procesa administratoriem

12.11.2014

Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija (turpmāk – Administratoru asociācija) ir uzsākusi darbu pie maksātnespējas procesa administratoru profesionālās ētikas kodeksa pilnveides, jo šis kodekss no 2015.gada 1.janvāra būs saistošs visiem profesijā strādājošajiem.
 
Atbilstoši pēdējiem grozījumiem „Maksātnespējas likumā”, no 2015.gada 1.janvāra par administratora profesionālās ētikas kodeksa normu rupju pārkāpumu Administratoru asociācija būs tiesīga lemt par administratora sertifikāta izbeigšanu. Līdz šim Administratoru asociācijas izstrādātais profesionālās ētikas kodekss bija saistošs tikai asociācijas biedriem, turklāt tā normu pārkāpuma gadījumā Administratoru asociācijai nebija tiesību izbeigt administratora sertifikāta darbību, tādējādi aizliedzot personas turpmāku darbību profesijā.
 
„Uz šāda administratoru darbības uzraudzības instrumenta nepieciešamību esam vērsuši likumdevēja uzmanību jau sen, tādēļ esam ļoti gandarīti, ka tas beidzot tiks ieviests. Iespēja Administratoru asociācijai izskatīt profesionālās ētikas normu pārkāpumu gadījumus un lemt par soda piemērošanu visiem administratoriem ir gan tikai neliels, bet tomēr nozīmīgs solis uzraudzības sistēmas uzlabošanas virzienā,” norāda Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs Olavs Cers, piebilstot, ka asociācijai ir padomā arī citi maksātnespējas administratoru uzraudzības uzlabošanas priekšlikumi.
 
Piemēram, Administratoru asociācija uzskata, ka profesijas attīstībai, tai skaitā maksātnespējas procesa administratoru uzraudzības sistēmas uzlabošanai, nepieciešams mainīt maksātnespējas procesa administratora statusu, paredzot, ka administrators ir tiesu sistēmai piederīga persona. Administratoru iekļaušana tiesu sistēmai piederīgu personu lokā nozīmētu administratora profesijas regulējuma izstrādi atbilstoši tiesu sistēmai raksturīgiem principiem – vienota profesionālā pašpārvalde, vienoti darbības un ētikas standarti, kā arī tiesu sistēmai raksturīgā disciplināratbildība. Tādēļ Administratoru asociācija ir izstrādājusi Maksātnespējas procesa administratoru likumprojektu, paredzot izveidot administratoru profesionālu korporāciju (kolēģiju) kā pašpārvaldes publisko tiesību autonomu subjektu, kas apvieno visus Latvijā praktizējošos administratorus, nostiprinot administratora tiesības, pienākumus, kā arī stiprinot administratora atbildību.
 
„Pretstatā šobrīd virzītajai reformai un sasteigtajiem lēmumiem, kas paredz pielīdzināt maksātnespējas procesa administratorus valsts amatpersonām, bet pēc būtības pilnīgi neko nerisina, Administratoru asociācijas piedāvājums ir reāls risinājums uzraudzības sistēmas maiņai, to būtiski uzlabojot. Administratoru asociācijas piedāvātais modelis ir balstīts uz sevi praksē labi pierādījušas sistēmas bāzes – zvērinātu advokātu kolēģijas darbības pamatprincipiem,” norāda Olavs Cers.
 
Šobrīd, lai tiktu ņemti vērā visu maksātnespējas procesā iesaistīto pušu priekšlikumi uzlabojumiem maksātnespējas procesa administratoru profesionālās ētikas kodeksā, tas ir nosūtīts Maksātnespējas jautājumu konsultatīvajā padomē pārstāvētajām institūcijām un organizācijām – Tieslietu ministrijai, Ekonomikas ministrijai, Finanšu ministrijai, Latvijas Komercbanku asociācijai, Latvijas Darba devēju konfederācijai, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai, Ārvalstu investoru padomei Latvijā, Latvijas Zvērinātu advokātu padomei, kā arī Maksātnespējas administrācijai.
 
Tāpat Administratoru asociācija aicina ikvienu, kam ir konstruktīvi priekšlikumi administratoru profesionālās ētikas normu uzlabošanai, iesaistīties kodeksa apspriešanā un sniegt Administratoru asociācijai savu redzējumu.



drukāt >