Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija | Apmācību centrs
Sākums>Apmācību centrs


Kontaktinformācija

Latvijas Maksātnespējas procesa
administratoru asociācija
Adrese: Dzirnavu iela 73-2, Rīga, LV-1011
E-pasts: administratori(at)administratori.lv


Rekvizīti

Reģ. Nr.: 40008073746
Banka: A/S Swedbank
Konta Nr.: LV33HABA0551004540963


Kā mūs atrast >

Administratoru asociācija gatava apliecināt pašdisciplīnu atbilstošu pilnvaru gadījumā

13.02.2015

Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija (turpmāk – Administratoru asociācija) ir gatava apliecināt pašdisciplīnu, tādēļ aicina tieslietu ministru piešķirt nepieciešamās tiesības un pilnvaras, nostiprinot tās Maksātnespējas likumā.

Administratoru asociācija norāda, ka pašdisciplīnas apliecināšanai, uz ko aicina tieslietu ministrs, ir nepieciešamas atbilstošas likumā nostiprinātas tiesības un pilnvaras, piemēram, saņemt un apstrādāt informāciju par visu maksātnespējas procesa administratoru darbību, tai skaitā iesniegtajām sūdzībām, kā arī procesu īstenošanas pārskatiem.

Administratoru asociācija uzsver, ka pašdisciplīnu nav iespējams apliecināt, ja nav dotas tiesības uzraudzīt visu maksātnespējas administratoru darbu. Administratoru asociācijai šobrīd nav tiesību iepazīties ar sūdzībām par administratoriem, kā arī sodīt administratorus pārkāpumu gadījumā.

„Kopš profesijas dibināšanas uzraudzības funkcija ir valsts iestādes – Maksātnespējas administrācijas – rokās, un, kā redzams, tagad visi ir neapmierināti. Arī mēs neesam apmierināti ar profesijas regulējumu, bet mūsu rokas ir sasietas,” norāda Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs Olavs Cers.

Viņš uzskata, ka vairāk kā desmit gadi, kopš Maksātnespēja administrācija īsteno ne tikai administratoru, bet arī maksātnespējas procesu īstenošanas uzraudzību, ir pietiekami ilgs laiks, lai saprastu, ka sistēma funkcionē vāji. „Kopš uzraudzības sistēmas izveides faktiski nav darīts gandrīz nekas, lai ietu laikam līdzi un ieviestu uzlabojumus, stingrākus un saprātīgus uzraudzības nosacījumus,” piebilst O.Cers.

Administratoru asociācija uzskata, ka tieslietu ministra aicinājums apliecināt pašdisciplīnu, vienlaikus plānojot atņemt jebkādas iespējas to izdarīt, ir neizprotams un nav izpildāms. „Ministra vārdi šobrīd ir pretrunā ar darbiem,” norāda O.Cers.

Viņš akcentē, ka apliecinājums Administratoru asociācijas spējai kvalitatīvi veikt uzticētās funkcijas ir maksātnespējas procesa administratoru pretendentu apmācība, eksaminācija un sertificēšana. Kopš 2009.gada, kad Administratoru asociācija uzsāka sertificēšanas funkcijas īstenošanu, pārņemot to no Maksātnespējas administrācijas, nevienam šajā laika posmā sertificētam administratoram nav izbeigta sertifikāta darbība pārkāpumu dēļ.

„Mērķis ir sasniegts – jaunie maksātnespējas procesa administratori ir labāk apmācīti un kvalitatīvāk veic maksātnespējas procesa administratora funkcijas,” norāda O.Cers.



drukāt >