Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija | Apmācību centrs
Sākums>Apmācību centrs


Kontaktinformācija

Latvijas Maksātnespējas procesa
administratoru asociācija
Adrese: Dzirnavu iela 73-2, Rīga, LV-1011
E-pasts: administratori(at)administratori.lv


Rekvizīti

Reģ. Nr.: 40008073746
Banka: A/S Swedbank
Konta Nr.: LV33HABA0551004540963


Kā mūs atrast >

Maksātnespējas procesos valsts zaudē līdzekļus novēlotu maksātnespējas pieteikumu dēļ

19.03.2015

Maksātnespējas procesos valsts kā kreditors zaudē jeb neatgūst līdzekļus novēlotu maksātnespējas procesa pieteikumu, fiktīvu kreditoru un izsoļu reiderisma dēļ, uzskata Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija (turpmāk – Administratoru asociācija).
 
Administratoru asociācija uzsver, ka valsts un citu kreditoru prasījumi maksātnespējas procesos netiek segti tādēļ, ka uzņēmumi, piesakot maksātnespēju, lielākoties jau ir iztukšoti – uzņēmumu aktīvi ir nobēdzināti un uzņēmumu kontos nav līdzekļu kreditoru prasījumu segšanai.
 
Papildus tam, ja procesā iesaistās parādnieka organizēti fiktīvi kreditori un izsolēs darbojas negodprātīgi grupējumi, maksātnespējas procesa administratoriem ir ierobežotas iespējas līdzekļu atgūšanai valsts un arī citu kreditoru interesēs.
 
Tomēr, pateicoties Administratoru asociācijas neatlaidīgai lēmumpieņēmēju uzmanības vēršanai uz šīm problēmām, daļa minēto jautājumu tiek risināti, piemēram, plānojot ieviest elektroniskās izsoles, kā arī piešķirot administratoriem tiesības vērsties tiesā par pirmšķietami fiktīvu kreditoru prasījumu noraidīšanu. 
 
Tomēr būtiskākajam jautājumam, kam Administratoru asociācija ilgstoši pievērsusi uzmanību – savlaicīgai maksātnespējas procesa pasludināšanas nodrošināšanai atbildīgās institūcijas nav pievērsušas pietiekamu uzmanību. 
 
Administratoru asociācija uzskata, ka, nenodrošinot savlaicīgu maksātnespējas procesa pieteikumu iesniegšanu, Valsts kontroles revīzijas ziņojumā norādītās problēmas atrisināt nebūs iespējams. 



drukāt >