Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija | Apmācību centrs
Sākums>Apmācību centrs


Kontaktinformācija

Latvijas Maksātnespējas procesa
administratoru asociācija
Adrese: Dzirnavu iela 73-2, Rīga, LV-1011
E-pasts: administratori(at)administratori.lv


Rekvizīti

Reģ. Nr.: 40008073746
Banka: A/S Swedbank
Konta Nr.: LV33HABA0551004540963


Kā mūs atrast >

Grozījumi Maksātnespējas likumā nerisina būtiskākās procesu norises problēmas

22.12.2016

Šodien, 22.decembrī, Saeimas pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā pēc būtības neietekmē maksātnespējas procesu norisi un nerisina būtiskākās maksātnespējas procesu norises problēmas, uzskata Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija (turpmāk tekstā – Administratoru asociācija).
 
Pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā paredz administratoru disciplinārās atbildības ieviešanu, kā arī administratoru sertificēšanas aizstāšanu ar administratoru eksamināciju. 
 
Administratoru asociācijas ieskatā administratoru uzraudzības stiprināšana, ieviešot disciplināratbildību, nav peļama, tomēr tā nesniegs maksātnespējas procesā iesaistīto personu tiesību aizsardzību, uz kuru kā problēmu norādījušas ārvalstu un vietējās uzņēmēju organizācijas. 
 
Jau kopš 2003.gada maksātnespējas procesa administratoru uzraudzība ir bijusi uzticēta valsts pārvaldes iestādei Maksātnespējas administrācijai, kuras līdzšinējo darbību aktīvi kritizējušas uzņēmēju organizācijas. Taču tā vietā, lai veidotu sistēmu, kas efektīvi un ātri atrisinātu maksātnespējas procesa problēmjautājumus, jaunais regulējums paredz vēl vienas institūcijas izveidošanu, kas darbosies saskaņā ar valsts pārvaldes darbību regulējošajiem tiesību aktiem un kuras darbību nodrošinās pamatoti kritizētā Maksātnespējas administrācija. Administratoru asociācija uzsver, ka maksātnespējas procesā iesaistīto personu tiesību aizsardzību pēc būtības nevar nodrošināt valsts pārvaldes iestāde, bet šie jautājumi ir risināmi tiesā. 
 
Tāpat Administratoru asociācija negatīvi vērtē tiesiskās aizsardzības procesa uzraugu institūta ieviešanu, neparedzot šīm personām nekādas kvalifikācijas vai pieredzes prasības. 
 
Tiesiskās aizsardzības procesa uzraugu ieviešanas nepieciešamība tika pamatota, norādot, ka finansiālās grūtībās esoša uzņēmuma darbības atjaunošanas nodrošināšanai nepieciešamas zināšanas un pieredze finanšu un ekonomikas jomā, kas vairumam administratoru neesot pietiekama. Tomēr, tā vietā, lai noteiktu nepieciešamās profesionāls prasības, likumdevējs ir izšķīries atļaut tiesiskās aizsardzības procesa uzrauga pienākumus veikt ikvienai personai, kurai ir tiesības uzturēties Latvijā. Lai arī Maksātnespējas likumā paredzēts, ka arī šīm personām tiks piemērota disciplinārā atbildība, tomēr pastāv risks, ka atbildības piemērošana citu valstu pārstāvjiem būs neefektīva. Turklāt disciplinārā soda piemērošana nenovērsīs kreditoriem nodarīto kaitējumu. Tāpat pastāv risks, ka tiesiskās aizsardzības procesu uzraugošās personas, kuras būs problemātiski uzraudzīt, var tikt izmantotas uzņēmumu ļaunprātīgai pārņemšanai.
 
Administratoru asociācija pauž nožēlu, ka šodien pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā neveicina maksātnespējas procesa mērķu sasniegšanu – kreditoru prasījumu segšanu pēc iespējas lielākā apmērā. Likums nerisina arī citas maksātnespējas procesā pastāvošās problēmas. 
 
Lai arī Tieslietu ministrija minētos grozījumus Maksātnespējas likumā uzskata par nozīmīgu soli maksātnespējas jomas attīstībā, Administratoru asociācija norāda, ka pieņemtās fragmentārās likuma izmaiņas nesasniegs sākotnējos maksātnespējas jomas reformas uzstādījumus.

Administratora eksāmena rezultāti

08.12.2016

Administratora eksāmenu kārtoja pretendenti, kuri laika periodā no 01.08.2016. līdz 02.09.2016. pieteicās eksāmena kārtošanai un saņēma atļauju kārtot eksāmenu.

Eksāmenam pieteicās un atļauju kārtot eksāmenu saņēma 15 pretendenti.

02.11.2016. eksāmena praktiskajai daļai grāmatvedības jomā reģistrējās un to kārtoja 12 pretendenti.

03.11.2016. eksāmena praktiskajai daļai maksātnespējas jomā reģistrējās un to kārtoja 12 pretendenti.

04.11.2016. eksāmena teorētiskajai daļai reģistrējās un to kārtoja 12 pretendenti.

Eksāmena uzraudzību veica neatkarīgi novērotāji - Maksātnespējas administrācijas deleģēti pārstāvji.

Eksāmenā pretendenti rakstveidā risināja 1 praktisku uzdevumu grāmatvedības jomā, 1 praktisku uzdevumu maksātnespējas jomā un sniedza atbildes uz 10 jautājumiem eksāmena teorētiskajā daļā.

Kritēriji eksāmena sekmīgai nokārtošanai: pretendenta sniegums katrā eksāmena jautājumā novērtēts ar 6 un vairāk punktiem, un eksāmena darba kopējais vērtējums ir vismaz 80 punkti.

Eksāmenu sekmīgi nokārtoja 6 pretendenti:

JĀNIS BALODIS

SANA GRIEĶERE

GUNĀRS IGAVIŅŠ

SERGEJS LUKAŠINS

AIVARS SALMGRIEZIS

INTA STIRNA

Individuālais sniegums eksāmenā atspoguļots lēmumā par sertifikāta izsniegšanu vai lēmumā par atteikumu izsniegt sertifikātu. Lēmums elektroniskā dokumenta veidā tiks nosūtīts katram pretendentam uz iesniegumā par pieteikšanos eksāmena kārtošanai norādīto elektroniskā pasta adresi.

Maksātnespējas procesa administratora sertifikāts tiks izsniegts atbilstoši iesniegumā par pieteikšanos eksāmena kārtošanai norādītajam sertifikāta saņemšanas veidam.

EKSĀMENA STATISTIKA

Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām vērsties Administratoru asociācijas Sertifikācijas centrā: Rīgā, Ausekļa ielā 3-7B, tālrunis:67814250, elektroniskā pasta adrese administratori@administratori.lv.

Apturēta sertifikāta darbība

01.12.2016

01.12.2016. pieņemts lēmums par Lindai Purenkovai izsniegtā maksātnespējas procesa administratora sertifikāta Nr.00532 darbības apturēšanu līdz 31.05.2018.

Administratoru asoiciācija veic atbilstošu ierakstu sertifikātu reģistrā un saskaņā ar Maksātnespējas likuma 18.panta otrās daļas noteikumiem nodrošina ziņu pieejamību atbildīgajai iestādei, kas veic ierakstus maksātnespējas reģistrā.

Sveicam svētkos!

17.11.2016

Izbeigta sertifikāta darbība

11.11.2016

11.11.2016. pieņemts lēmums par Aigaram Laizānam izsniegtā maksātnespējas procesa administratora sertifikāta Nr.00569 darbības izbeigšanu Maksātnespējas likuma 17.panta 3.1 daļas kārtībā.

Administratoru asociācija veic atbilstošu ierakstu sertifikātu reģistrā un saskaņā ar Maksātnespējas likuma 18.panta otrās daļas noteikumiem nodrošina ziņu pieejamību atbildīgajai iestādei, kas veic ierakstus maksātnespējas reģistrā.

Atkārtoti sertificēti 3 administratori

10.11.2016

Atkārtotas sertificēšanas ietvaros 3 maksātnespējas procesa administratoriem pagarināta sertifikāta darbība nākamajam divu gadu periodam ar sertifikāta derīguma termiņu līdz 21.11.2018.

Administratoru asociācija veic atbilstošu ierakstu sertifikātu reģistrā un saskaņā ar Maksātnespējas likuma 18.panta otrās daļas noteikumiem nodrošina ziņu pieejamību atbildīgajai iestādei, kas veic ierakstus maksātnespējas reģistrā.

Saglabāta Administratoru asociācijas akreditācija

08.11.2016

Ar Latvijas Nacionālā akreditācijas biroja 01.11.2016. akreditācijas lēmumu biedrībai "Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija" saglabāta akreditācija atbilstībai LVS EN ISO/IEC 17024:2012 standarta "Atbilstības novērtēšana. Vispārīgās prasības personu sertificēšanas institūcijām" un piemērojamo dokumentu prasībām reglamentētajā sfērā - maksātnespējas procesa administratoru sertificēšana.

Akreditācijas uzraudzības ietvaros 31.08.2016. notika biedrības "Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija" Sertifikācijas centra darbības novērtēšana klātienē Sertifikācijas centra arašanās vietā. Akreditācijas uzraudzības ietvaros veikta Sertifikācijas centra vadības sistēmas dokumentācijas un darbības novērtēšana, kā arī sertificēšanas procedūru pārbaude.

Institūcijai piešķirts reģistrācijas Nr.LATAK-S3-411-06-2010.

Akreditācijas darbības laiks līdz 19.06.2019.

Atkārtoti sertificēts 1 administrators

25.10.2016

Atkārtotas sertificēšanas ietvaros 1 maksātnespējas procesa administratoram pagarināta sertifikāta darbība nākamajam divu gadu periodam ar sertifikāta derīguma termiņu līdz 05.11.2018.

Administratoru asociācija veic atbilstošu ierakstu sertifikātu reģistrā un saskaņā ar Maksātnespējas likuma 18.panta otrās daļas noteikumiem nodrošina ziņu pieejamību atbildīgajai iestādei, kas veic ierakstus maksātnespējas reģistrā.



drukāt >