Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija | Apmācību centrs
Sākums>Apmācību centrs


Kontaktinformācija

Latvijas Maksātnespējas procesa
administratoru asociācija
Adrese: Dzirnavu iela 73-2, Rīga, LV-1011
E-pasts: administratori(at)administratori.lv


Rekvizīti

Reģ. Nr.: 40008073746
Banka: A/S Swedbank
Konta Nr.: LV33HABA0551004540963


Kā mūs atrast >

Nav pieļaujama divu plūsmu valsts amatpersonu ieviešana

20.01.2016

Divu plūsmu valsts amatpersonu sistēmas ieviešana, ko Tieslietu ministrija piedāvā Saeimai kā Satversmes tiesas 2015.gada 21.decembra spriedumā norādīto problēmu risinājumu, nav pieļaujama, jo tādējādi netiks sasniegti ne ienākumu deklarēšanas, ne uzraudzības mērķi, uzskata Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija (turpmāk – Administratoru asociācija).

„Tieslietu ministrija klaji ignorē Satversmes tiesas spriedumu lietā par valsts amatpersonas statusa piemērošanu maksātnespējas procesa administratoriem, turklāt vēlas valsts amatpersonas sadalīt divās kategorijās, kas ne tikai ir absurda iniciatīva, bet arī nesasniegs iepriekš nospraustos mērķus. Ja kaut daļu no administratoriem nav iespējams pielīdzināt valsts amatpersonām, tad arī pārējie administratori nevar būt valsts amatpersonas, un likumdevējam ir jāmeklē tāds risinājums, kurā vai nu visi administratori ir amatpersonas, vai arī neviens. Pretējā gadījumā puse no administratoriem iesniegs viena veida deklarācijas, otra puse – cita veida deklarācijas, un faktiski administratori tiks sadalīti divās atšķirīgi uzraugāmās grupās,” norāda Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs Olavs Cers.

Administratoru asociācija norāda, ka Tieslietu ministrijas piedāvātais sasteigtais priekšlikums steidzamības kārtā grozīt likumu „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” ir kārtējais „plāksteris” un nerisina problēmu pēc būtības. Maksātnespējas procesu uzraudzības sistēma ir jāpārskata pašos pamatos, uzskata Administratoru asociācija.

Latvijā ir aptuveni 57 tūkstoši valsts amatpersonu, kuras iesniedz vienotas formas un apjoma ienākumu deklarācijas. Šobrīd Tieslietu ministrija vēlas 333 maksātnespējas administratoru ienākumu publiskošanas dēļ kardināli grozīt deklarēšanas kārtību, turklāt paredzot to, ka daļa administratoru sniegs viena apjoma deklarācijas, bet daļa – cita apjoma deklarācijas. Respektīvi, Tieslietu ministrija vēlas noteikt izņēmumus amatpersonu uzraudzības sistēmā, nepamatojot šādas soļa nepieciešamību.

„Šādu rīcību nevar uzskatīt par saprātīgu. Diskusijās 2015.gadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārstāvji norādīja, ka nav iespējama divu dažādu valsts amatpersonas ienākumu deklarāciju ieviešana,” norāda O.Cers.

Administratoru asociācija atgādina, ka Satversmes tiesa ar spriedumu lietā par valsts amatpersonas statusa piemērošanu maksātnespējas procesa administratoriem atzina par Satversmei neatbilstošas divas normas – iepriekš veiktos grozījumus likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” un grozījumus Maksātnespējas likumā. Tādēļ šobrīd viena likuma mainīšana atrauti no otra nav pieļaujama.



drukāt >