Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija | Apmācību centrs
Sākums>Apmācību centrs


Kontaktinformācija

Latvijas Maksātnespējas procesa
administratoru asociācija
Adrese: Dzirnavu iela 73-2, Rīga, LV-1011
E-pasts: administratori(at)administratori.lv


Rekvizīti

Reģ. Nr.: 40008073746
Banka: A/S Swedbank
Konta Nr.: LV33HABA0551004540963


Kā mūs atrast >

Saeima palaidusi garām iespēju uzsākt diskusiju par plašu profesijas reformu

23.04.2015

Šodien, 23.aprīlī, Saeimai noraidot likumprojektu „Maksātnespējas procesa administratoru likums”, ir palaista garām iespēja uzsākt plašu diskusiju par maksātnespējas procesa administratoru profesijas vietu tiesību sistēmā un atbilstošu tiesisko regulējumu profesijas attīstības nodrošināšanai. Tā uzskata Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas (turpmāk – Administratoru asociācija) valdes priekšsēdētājs Olavs Cers, paužot nožēlu par lēmumpieņēmēju izvairīšanos no starptautiskajai praksei atbilstoša tiesiskā regulējuma ieviešanas Latvijā.

Atbilstoši Valsts kontroles uzdevumā veikta pētījuma „Maksātnespējas sistēmu salīdzināšana Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Somijā un Čehijā” secinājumiem tikai Latvijā maksātnespējas procesa administratoru uzraudzību neveic nevalstiska profesionālā organizācija, kā arī tikai Latvijā administratoriem ir valsts amatpersonas statuss.

„Līdz ar šī likumprojekta apspriešanu būtu bijusi arī iespēja uzsākt īstenot tieslietu ministra Dzintara Rasnača piedāvājumu, proti, virzību uz stipru maksātnespējas procesa administratoru pašpārvaldi, kas rūpējas par profesijas attīstību un īsteno efektīvu uzraudzību līdzīgi kā tas ir citās juridiskajās profesijās Latvijā, ” norāda O.Cers.

Administratoru asociācija atgādina, ka atbilstoši Valsts kontroles revīzijas secinājumiem, priekšlikumi maksātnespējas nozares tiesiskajam regulējumam nav pamatoti ar esošo problēmu sistemātisku izvērtējumu, kā arī pirms būtisku izmaiņu veikšanas tiesiskajā regulējumā, nav izvērtēta piedāvāto problēmu risinājumu ietekme uz maksātnespējas jomas tālāko attīstību.

„Šodienas Saeimas deputātu balsojums liek domāt, ka visas Tieslietu ministrijas un likumdevēja cerības par nozares sakārtošanu liktas uz valsts amatpersonas statusa piešķiršanu maksātnespējas administratoriem, tomēr Administratoru asociācijas izvērtējums liecina, ka problēmu skaits maksātnespējas procesos ar to tikai pieaugs. Plāksnītes nomaiņa pie saplaisājušas ēkas neko neatrisina ,” piebilst O.Cers.



drukāt >